Τι συμβαίνει με τα ταξί (και γιατί μας αφορά) Ημερομηνία:
Σήμερα 20/1/2026, 08:08 - Εμφανίσεις: 11
«Της Uber τσιράκι Κυρανάκη – της Uber τσιράκι Μητσοτάκη» φώναζαν οι οδηγοί ταξί όταν η μικτή πορεία πεζών και οχημάτων περνούσε από το Σύνταγμα το μεσημέρι της Πέμπτης, τρίτης διαδοχικής ημέρας απεργιακής κινητοποίησης και κινητοποιήσεων του κλάδου.
Από δικής του πλευράς, ο υφυπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης λίγες ώρες πιο νωρίς, δήλωνε στον ΣΚΑΪ ότι η απεργιακή κινητοποίηση των οδηγών ταξί έχει «προσχηματικά κίνητρα» και «καθαρά κομματικό όφελος» για τον πρόεδρο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, Θύμιο Λυμπερόπουλο.
Είναι εμφανές ότι οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι υψηλοί και ενδεχομένως να ανέβουν κι άλλο, καθώς αυτή τη φορά, οι οδηγοί ταξί έχουν απειλήσει με κυλιόμενες απεργίες μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους ή… την πτώση της κυβέρνησης.
Η απεργιακή κινητοποίηση αυτής της εβδομάδας που έλαβε τέλος τα ξημερώματα της Παρασκευής με δέσμευση να συνεχίσει στις 20 του μήνα, ήταν η πολλοστή που κάνουν φέτος οι οδηγοί ταξί με τα ίδια εν πολλοίς αιτήματα και η πολλοστή φορά που συγκρούονται με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.
Πάντως, κάποια από τα αιτήματα τα οποία διατυπώνουν αυτή τη φορά δεν σχετίζονται με μόνο τις ειδικές επιθυμίες και ανάγκες ενός κλάδου, αλλά το μέλλον των αστικών μεταφορών ως τέτοιων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Η μάχη των βαν Με νόμο του 2021, η κυβέρνηση θέσπισε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως ταξί μεγαλύτερα οχήματα 6 ως 9 θέσεων.
Πάντως, στο αμέσως επόμενο άρθρο, ο ίδιος νόμος μείωνε τον ελάχιστο χρόνο χρήσης των Επαγγελματικών Ιδιωτικών Οχημάτων (Ε.Ι.Χ.) -των τουριστικών βαν δηλαδή.
Αντί για ελάχιστη μίσθωση διάρκειας έξι ωρών όπως ίσχυε, το όριο έπεσε στις τρεις, με περαιτέρω μείωση στη μισή ώρα για τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.
Τον Αύγουστο του 2025, στην κορύφωση της επισκεψιμότητας, η κυβερνήση και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επανήλθαν με Κοιν...